Collimatie-avond

Iedereen kent het probleem, niet iedereen kent de oplossing maar iedereen heeft er wel zijn mening over. Dat is de beschrijving van collimatie.

Tijdens de doe-vergadering op dinsdag hadden we een sessie collimatie en kon iedereen zijn telescoop meenemen voor een workshop rond collimatie.

De eerste telescoop was een spiegeltelescoop op een dobson voet. Een eerste poging was een visuele collimatie op zicht. Deze collimatie is natuurlijk maar een instap en al snel werd overgeschakeld naar een meer nauwkeurige instelling.

Omdat alle materiaal aanwezig was, werd eerst de positie van de vangspiegel gecontroleerd met een concentric collimator. Hierbij plaats je een stuk papier voor de primaire spiegel en kijk je dus naar de secondaire spiegel via de concentric collimator. Je ziet hierdoor of de secondaire op de juiste plaats staat.
De volgende stap is dan een laser collimator waarbij we eerst kijken langs de open zijde of de laster in de donut van de hoofdspiegel valt. We regelen via de schroeven van de secondaire spiegel. Als dat in orde is, dan kijken we naar de roos op de lastercollimator en regelen we de secondaire spiegel tot de teruggekaatste laser verdwijnt in het midden.

De tweede telescoop is een grotere uitdaging. Een RC6 of dus ritchey chretien is een telescoop design waarbij je twee hyperbolic spiegels hebt waarbij via een gat in de primaire spiegel de focuser aan de achterzijde gemonteerd zit. Door de speciale spiegels is de telescoop vrij van chromatische vervorming en zijn de sterren scherp tot in de hoeken, maar dat komt met de kost van een moeilijke collimatie.

Gunther heeft 2 jaar lang geoeffend op zijn RC6 en kan nu zijn ervaring delen tijdens de vergadering. Hierbij zweert Gunther bij een TSRCKOLLI collimator waarbij je eerst de secondaire spiegel moet instellen en dan de primaire spiegel.
Na visueel instellen, wordt met een Howie Glatter met holographic projectie gecontroleerd of alles goed staat. De nieuwe RC6 Omegon Pro lijkt na controle redelijk goed ingesteld te zijn, maar is nog niet perfect. De TS RC6 van Gunther is voorzien van een tilt plaat.
Deze tiltplaat zorgt ervoor dat je de focuser los van de primaire spiegel nog wat kan bijsturen waardoor deze perfect gecollimeerd kan worden.
Na de collimatie worden andere collimatie-tools gebruikt om te controleren hoe ze reageren met de RC.

Intussen is de tiltplaat al besteld en wordt ook al naar de nieuwe TSRCKOLLI gekeken.
Bij ontvangst van de tiltplaat, kan de collimatie herbeginnen. 😉

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina).