Nieuw project (Allsky – Weerstation) Deel1

De laatste maanden waren zeer druk op het werk en hierdoor hebben al mijn projecten grote vertraging opgelopen. Enkele van de projecten waren het verplaatsen van het kleine observatorium (nu op terras), het installeren van een weerstation, opnieuw testen van mijn EQ5’s (eentje met goto en eentje met volgmotoren), de LXD75 herbekijken en het installeren van een Allsky camera.

Het snelste uit de lijst waren het weerstation en de Allsky camera.

Het weerstation is een VEVOR 7in1 WiFi Weather Station. De installatie is zeer eenvoudig en het monteren is een kwestie van 15 min. Omdat het nog niet duidelijk is waar ik die ga installeren, staat hij voorlopig op een oude basketbal paal. Om het station te koppelen aan het Internet moet je de basestation installeren. Deze kan dan met WeatherCloud of WeatherUnderground connecteren voor het zetten van de informatie op het Internet. Wel ben ik toch wat ontgoocheld omdat er geen API op het station zit. Het idee was vooral om dit station te gebruiken als waarschuwing via mijn Home Assistant installatie. Hiervoor zal ik dus nog wat extra tijd moeten uittrekken.

Voor de Allsky was de keuze eenvoudiger. Omdat ik nog enkele PI’s had liggen, wil ik gewoon een PI nemen met daarop een camera. Omdat ik fish-eye wil en toch wel redelijke kwaliteit, koop ik twee camera’s: IMX-327LQR (1920×1080, 2M, 148°) en een IMX-378-190 (4056 × 3040, 12M, 190°). Daar de IMX-378 met veel vertraging zal geleverd worden, start ik met de IMX-327. Bij het aansluiten op de PI3 (via camera poort), lukt het me niet om de software (eerst AllSky-Indi, dan Allsky) de camera te laten uitlezen. Omdat de PI3 toch wel zeer traag is, besluit ik een PI4 te gebruiken maar nog steeds geen succes. Het probleem blijkt nadien (na lezen van chinese manual en kleine lettertjes) dat de camera enkel via I2C werkt en je een driver in de boot van Linux moet activeren. Na het activeren van I2C en het bootscript aanpassen, werkt de camera ineens wel. Omdat ik dan al Allsky op de SD-card had staan, werk ik daarmee verder maar die AllSky-Indi leek me eigenlijk ook niet slecht.

De installatie van de Allsky software verloopt vlot maar het lukt me eerst niet om de website te activeren. Hostname problemen, router probleem, Telenet probleem en software problemen. Na een dagje rustig (vloekend) testen, begint de Allsky software nu wel te werken en kan ik de interface via het Internet benaderen.
De Allsky web-interface biedt enkele leuke mogelijkheden zoals detectie van meteoren, een keogram (1 vertikale lijn van elke foto achter elkaar), video, star-trails en zelf een overlay functie waarbij je de sterren kan laten benoemen. Dat laatste vraagt wel veel tuning voor de correcte overlap, dus dat is voor de volgende keer. Nu moet ik natuurlijk de camera eens buiten proberen, maar gewoon de elektronica zonder bescherming buiten plaatsen, lijkt me toch eerder gewaagd. De kleine koepel die ik bestelde, is nog niet toegekomen maar omdat ik nog een defecte IP camera had liggen, gebruik ik de bovenkant bovenop een plastieke doos met veel duct-tape en is de testopstelling klaar.

Na het activeren van mijn Allsky camera (beperkte configuratie), heb ik wat rondgekeken bij andere Allsky camera’s en een leuke was iemand die extra informatie van ClearOutside had toegevoegd. Dat kan beter dacht ik, en met wat iframe getover, heb ik nu mijn Allsky site uitgebreid met het dashboard van mijn weerstation. Je krijgt dus nu de Allsky camera maar ook real-life weerinformatie (ook historisch).

De volgende stappen zijn dus:

  • Verder optimaliseren (en leren) van de Allsky software
  • Vervangen (na de levering) van het koepeltje voor de camera
  • na ontvangen van de IMX-378 met 190° de camera’s wisselen (hopelijk eenvoudig)

Ga maar gerust eens kijken naar mijn huidige test opstelling:
http://kawanda.mynetgear.com/allsky/

Geplaatst in Geen categorie (hoofdpagina), HenkUyttenhove.